A kínai 5 elem nyomában - FA

“A hagyományos kínai orvoslás azon a meggyőződésen alapszik, hogy az ember is a természet szerves része, és az egészség, illetve az egyensúly csak akkor állhat fenn, ha követjük a természet törvényeit, illeszkedünk a környezet évszakonkénti változásaihoz.”

A Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz mind kapcsolódnak évszakokhoz. Ha megértjük a működésüket, veszélyeiket és a bennük megbúvó lehetőségeket megértjük saját működésünket, saját kihívásainkat és saját erősségeinket. Összhangban a mindenséggel az élet egyik célja, hiszen egyek vagyunk.

Szeretettel köszöntelek, ez egy sorozat első része, amiben a FA elem a téma.

Mit mesél a Fa?
Ereje a reggelben, születésben, a kezdetekben rejlik. Újrakezdés, tavasz, a ciklus első eleme. Fölfelé áramló energia.

Ha megnézel egy fát a természetben, becsukod a szemed és belegondolsz a fa ciklusaiba, már érted is az elemet. Tavasszal virágzik, nyáron gyümölcsöt hoz. Ősszel lehullanak a levelek, télen megpihen, visszahúzódik a MAGjába. És ezzel BÉKÉBEN van. Felszívja a vizet, ezzel táplálja magát, ő pedig a tüzet táplálja.
Régen az embert az életfa közepében ábrázolták. A minőség, ami összeköti a földet és az eget. A fa egy csodálatos szimbólum, a lélekhez szól minden kultúrában.

A testben az inak, izmok rugalmassága, a szem, a máj, az epehólyag. Érzelmek vonatkozásában a harag, düh, tervek, víziók, kivitelezés, vállalkozói szellem, növekedés, békesség.

Meridiánok: máj és epehólyag. A máj lentről áramlik fölfelé, ő felel a víziókért. Az élet megtervezéséért és átlátásáért felelős. Minden új tervvel, elképzeléssel növekszünk. Párja az epehólyag, ami a kivitelezésért felelős. Az epehólyag meridián fentről lefelé áramlik. A máj látja, hogy mit szeretne létrehozni, eltervezi. Az epehólyag pedig megteremti. Akiben ez a minőség él és jól működik, az megvalósítja az álmait a kozmikus renddel összedolgozva.

Szervórában az epe aktív időszaka: 23-1, a máj aktív órái: 1-3. Ilyenkor aludni, pihenni kell, hogy tudjanak dolgozni.

A fa a szemre nyílik. Ha egészséges valakiben a fa elem, akkor az illető előbb utóbb meglátja az ‘igazságot’. Meglátja, hogy növekedése párhuzamos a világéval. Meglátja, hogy a harag is őt szolgálja, hogy nincsenek véletlenek.

Ha jól van benned a Fa minőség a tavasz új energiával lát el. Új célok, ambíciók, vitalitás, energia jellemzi ezt az időszakot. A lelkileg harmonikus fa kitartó, tettre kész, humoros, barátságos, béketűrő, türelmes.

Amikor valami gátolja a növekedést, frusztráltak leszünk, ez pedig dühhöz vezethet ami agresszióba torkollik.
A düh, agresszió is természetes része az életnek. Akkor van baj, ha elnyomjuk. A ki nem adott dühnek köszönhetően kezdi el támadni a test saját magát. A bennrekedt agresszió sokszor a nyak és hátfájás fő okozója.

Vágj fát, menj futni, kiálts egyet a szabadban, add ki magadból.

Ha akadályt hoz elénk az élet sokszor érzünk haragot. Ezt a haragot pedig a tudatos megélés segítségével előnyünkre tudjuk fordítani, hiszen energiát ad. Segít, hogy legyőzzük az akadályt, tanuljunk belőle és növekedjünk egyenesen az ég irányába. Arra születtél, hogy folyamatosan fejlődj, növekedj és kiteljesedj.

A kolerikus vérmérséklet, az epés, szarkasztikus természet, a túlhajszoltság, feltűnő asszimetria a testben, szem gondok, máj, epe bántalmak, túlzott merevség a testben mindenképp a fa elem diszharmóniáját jelzi. Nehéz a reggeli ébredés? Gyakori migrén, oldalsó fejfájás? Magas vérnyomás?

Bizony, mind a Fa elem problémáiból indulnak. Ha a Fa nincs jól bennünk a tavasz fáradtságot, depressziót hoz. Nagyon sok civilizációs betegség, probléma vezethető ide vissza, mint az autoimmun betegségek.

Az állandó készenléti állapot, a túlhajszolt ‘manager’ életvitel, túl sok izommunka, alkohol, teljesítménykényszernek való megfelelés mind kibillentik. Majdnem mindenkit érint a túlhajszoltság manapság. Ha anya vagy, azért állsz folyamatosan készenlétben. Ha alkalmazott vagy akkor azért túlhajszolt, akár még azt is érezheted, hogy gátolnak a növekedésben. Ha vállalkozó vagy vagy épp vezető beosztásban dolgozol akkor elég valószínű, hogy sokat dolgozol. Lehet, hogy még fiatal vagy és nem érzed, hogy fáradt lennél, épp ezért kérlek, hogy tudatosan szánj időt a feltöltődésre.

Hogyan tudsz segíteni magadnak?

Hitem szerint a megelőzés a legjobb orvosság.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a rövid összefoglalót. Ha mélyebben beleásnád magad ajánlom a forrásaimat.

Források:
Jennifer Harper: A tudatos test
Achim Eckert: A gyógyító TAO
Demeter Péter jegyzete